בתחומי הטכנולוגיה, קיים צורך חשוב בהגנה על הקניין הרוחני של תוצרי המחקר והפיתוח.
ההגנה הפטנטית היא אחת מהאמצעים העיקריים לשמירה על הבלעדיות בשימוש בטכנולוגיה החדשה והיא מבטיחה לממציאים וליזמים את הזכויות הכלכליות שמגיעות להם עקב אמצאתם.
פטנטים והגנות נוספות הם כלים חיוניים לפיתוח ושיווק של טכנולוגיות חדשות.
משקיעים המעוניינים בטכנולוגיות חדשות, יבקשו לוודא שהן מוגנות ומונעות שימוש לא מורשה לפני שהם משקיעים בהן.
הפטנט הוא כלי חיוני להגנה על המיזם וגם מהווה אישור על החדשנות הטכנולוגית הטמונה באמצאה ועל כן חשוב להבין איך בוחרים עורך פטנטים.
למיזם הטכנולוגי יש ערך משמעותי שמוגדר בעיקר על ידי הפוטנציאל המסחרי שלו.
כל משקיע במיזם מעוניין לוודא שהטכנולוגיה החדשה שבה הוא משקיע תהיה מוגנת וחדשנית.
הפטנט מהווה כלי הגנה יסודי, הן כדי להגן על המיזם עצמו והן כדי להוכיח את החדשנות הטכנולוגית שבו.
בעבר, יזמים בשלבי התחלת דרכם לא הבינו במידה מספקת את חשיבות הקניין הרוחני ולכן לא התייעצו עם עורכי פטנטים מההתחלה.
אך כיום, יש הכרה רבה יותר לכך שבלעדיות הקניין הרוחני, ובמיוחד הפטנטים, הוא מרכיב מרכזי וחיוני.
בכדי לבנות פורטפוליו חזק, יזמים מחפשים עורכי פטנטים כבר בשלבים הראשונים של הפיתוח כדי להבטיח שהעבודה תתבצע באופן מדויק ומקצועי.
איך בוחרים עורך פטנטים?
בעת בחירת עורך פטנטים, ישנם מספר פרמטרים שחשוב שתבדקו לפני שתצללו לעבודה עם משרד עורכי הפטנטים.
הפרמטרים המרכזיים כוללים:
ניסיון והתמחות:
בדקו את הרקע והניסיון של המשרד ועורך הפטנטים שיעבוד על הבקשה שלכם. חשוב שיכיר באופן מעמיק את תחום הטכנולוגיה של המיזם שלכם ויהיה מסוגל להבין את המבנה הטכני והחדשנות שבו.
אמינות ומקצועיות:
עורך פטנטים טוב ייעץ לכם האם האמצאה שלכם כשירה לפטנט ולא ינסה להשיג את העבודה בכל מחיר. יש לבדוק המלצות ואת המומחיות של עורך הפטנטים. ניתן לבדוק את תיק העבודות שלו, ההצלחות שהוא השיג וההמלצות של לקוחות קודמים. כמו כן, חשוב לוודא שהוא מסוגל לעבוד באמינות ובסודיות מלאה, משום שעורכי הפטנטים מטפלים במידע רגיש ומוגן, על אף כי זוהי חובתו הנובעת תפקידו.
ליווי צמוד בתהליך רישום הפטנט:
חשוב לוודא שעורך הפטנטים יתמוך ויסייע בכל התהליכים הקשורים להגשת הפטנט שלכם, מעבר לכתיבת התיאור הטכני, התביעות (Claims) והדרישות המשפטיות. עורך פטנטים מצוין יספק ייעוץ מקצועי בנושאים שונים כמו החדשנות, ההתקדמות ההמצאתית והדרכים להגנה על האמצאה, ויחלץ מכם מידע חיוני וכיוונים נוספים שלא חשבתם עליהם.
כימיה:
וודאו שיש לכם כימיה, חיבור, תחושת יחסים טובה ואמינות עם עורך הפטנטים שיפגש אתכם. ודאו כמובן שאותו אדם אשר נפגש אתכם הוא גם זה שיעבוד על הבקשה שלכם. העורך צריך להיות נגיש ומוכן לשתף מידע ולעבוד אתכם בצוות במהלך תהליך הפיתוח וההגשה לפטנט. בחירת עורך פטנטים היא תהליך חשוב כדי להבטיח הגנה יעילה ומקצועית על הקניין הרוחני של המיזם הטכנולוגי שלכם. עם עורך פטנטים מומחה ומקצועי שכיף לכם לעבוד איתו, המיזם יכול להבטיח שהפטנטים ייעשו בצורה נכונה ומקצועית, והם יהיו בעלי תוקף ויעילות מרבית בהגנה על החדשנות והבלעדיות של הטכנולוגיה שלכם.
רישיון לעריכת פטנטים:
וודאו שעורך הפטנטים בעל רישיון תקף לעריכת פטנטים. עורך פטנטים הוא אדם עם השכלה בתחומי ההנדסה, המדעים המדויקים או מדעי החיים והטבע. רישיון בתוקף הוא ערובה לכך שעבר את שלבי התהליך הנדרשים לקבלת הרישיון וביכולתו להבין את הטכנולוגיה שמבקשים להגן עליה. כדי לקבל רישיון, אדם בעל תעודה באחד מהמקצועות הנ"ל נדרש לעבור התמחות של שנתיים במשרד לעריכת פטנטים ובסופה לעבור מבחנים ברשות הפטנטים, שכוללים מבחן בעל-פה המחייב התמצאות במגוון סוגי הקניין הרוחני הכוללים פטנטים, עיצובים, סימני מסחר ועוד, ומבחן בכתב הכולל עריכת בקשת פטנט מלאה.
חשוב לדעת כי על אף וגם עורכי דין רשאים לעסוק בעריכת פטנטים, במידה ועורך הדין אינו עוסק בתחום רישום הפטנטים ואין לו ניסיון בעריכת פטנט, זו בעיה. עריכת פטנטים דורשת ידע רב וניסיון ומומלץ לעבוד עם עורך פטנטים מומחה בעל רישיון וניסיון.
רקע טכנולוגי
גם לעורכי הפטנטים המוכשרים ביותר נדרש הרקע הטכנולוגי המתאים. כדאי לבדוק את הרקע של עורך הפטנטים שאיתו תהיו בקשר, כולל בדיקת העבודות הקודמות שלו, היסטוריית הלקוחות שלו, והפרויקטים שביצע. פעולה זו תסייע לכם להעריך את רמת המומחיות שלו ואת ההתאמה שלו לטיפול באמצאה שלכם. מאחר ורישיון עורך פטנטים אינו מגביל את התחומים הטכנולוגיים בהם עורך הפטנטים יכול להתעסק, ישנם מקרים בהם עורכי הפטנטים לוקחים על עצמם טיפול באמצאות שאינן קשורות לתחום ההתמחות שלהם ו/או אין להם ניסיון קודם בתחום הספציפי של האמצאה. כתוצאה מכך, האיכות המקצועית של העבודה עשויה להיפגע ויתכנו חוסרים כגון כתיבת בקשה שטחית, אי הפניית השאלות המתאימות לממציאים, חוסר מודעות לאספקטים נוספים שצריך להתייחס אליהם בבקשת הפטנט, חוסר יכולת להרחיב את ההגנה בבקשה על ידי תיאור דרכים אקוויוולנטיות ליישם את האמצאה, ועוד.
משרד בוטיק עדיף על משרד גדול
על אף כי תחומי ההתחמחות של משרד בוטיק יכולים להיות מצומצמים יותר (אולי) מזה של משרד גדול, אם מצאתם משרד שמתמחה בתחום שלכם – בינגו!
בעוד שבמשרד גדול תוכלו ללכת לאיבוד בין אנשי קשר רבים, החל ממי שיקבע אתכם את הפגישה, מי שיפגש אתכם, מי שיעבוד על הבקשה שלכם, מי שיתקשר אתכם בעניינים מנהליים וכדומה, במשרד בוטיק מספר האנשים האלה יהיה קטן משמעותית עד לרמה שאותו אדם שיקבע אתכם את הפגישה יהיה גם זה שיפגש אתכם וגם זה שיעבוד על הבקשה שלכם ויתקשר אתכם בכל הנוגע אליה.
במקרים רבים, במשרד גדול, יעשו עליכם רושם בפגישה הראשונה בה תיפגשו עם שותף בכיר או שם גדול בפירמה, אך בפועל, את הבקשה יכתוב עורך פטנטים זוטר או מתמחה.
לעומת זאת, במשרד בוטיק תעבדו עם עורך פטנטים בגובה העיניים שילווה אתכם לאורך כל שלבי התהליך, מההתחלה ועד הסוף.
בנוסף, עלויות הרישום במשרד גדול יהיו בדרך כלל גבוהות בהרבה, בטח לאורך זמן, מאלה של משרד בוטיק, בצורה משמעותית.
חיובים על מה?
חשוב להבין על מה תחוייבו וכיצד. משרדי פטנטים רבים מחייבים שכר טרחה גבוה על כל פעולה שמתבצעת, מעבודה מקצועית, דרך שליחת תכתובת ועד שיחות טלפון שמתומחרות לפי דקה. אל תתפתו למחיר התחלתי נמוך שלאחריו תהיו "כבולים" לעלויות עתידיות גבוהות. בדקו האם תחוייבו על פי שעה, בסכום קבוע לפעולה, על כל אימייל, על כל שיחה וכדומה.
מחיר מופרז אינו ערובה לאיכות
משרד עורכי פטנטים גדול או יקר אינו ערובה לכך שאיכות התוצרים שלו טובה יותר מאחרים. אל תשכחו שמשרדים גדולים מחזיקים בהרבה נדלן, הרבה עובדים, עורכי פטנטים, פרליגלים, מנהלנים, וכו' ועל כך אתם משלמים. אל תתפתו לבחור משרד רק כי הוא גדול או יקר, זו לא ערובה לכך שעורך פטנטים בחיר יעסוק בבקשתכם ולעיתים מי שבפועל יכתוב את בקשה הוא עורך פטנטים זוטר או מתמחה.
פגישת יעוץ חינם
חשוב לבדוק כי ניתן לקיים שיחת או פגישת יעוץ ראשונית עם עורך הפטנטים ללא עלות, על מנת לקבל מידע בסיסי על התהליך וחוות דעת ראשונית על האמצאה שלכם.
חיפוש ועריכת פטנט במקום אחד
בדרך כלל, לפני כתיבת בקשת הפטנט, מומלץ לבצע סקר פטנטים כחלק מתהליך ההערכה המקדים של האמצאה. סקר זה מתבצע על מנת לבדוק האם האמצאה יכולה לעמוד בקריטריונים הדרושים לחידוש והתקדמות המצאתית בסבירות טובה, וכתוצאה מכך, האם יש כדאיות להמשיך לפתח את הטכנולוגיה ולהתקדם לשלב של כתיבת בקשת הפטנט. הסקר מתבצע באמצעות חיפוש מעמיק במאגרי פטנטים ורשומות נוספות ברחבי העולם מה שמבטיח חיפוש נכון, מקצועי ויסודי. חיפוש פשוט במאגרים כמו גוגל אינו מספיק, ונדרשת הבנה מעמיקה של הסביבה הטכנולוגית בה פועל הרעיון החדש וגישה למאגרים מתאימים. בנוסף, ישנו ערך גדול לניסיון בביצוע סקרים, שהם מיומנות מקצועית שנרכשת עם הזמן. יתרון משמעותי לכך שסקר הפטנטים יבוצע על ידי אותו משרד שימשיך גם בכתיבת הבקשה הוא שנוצר קשר מתמיד ורציף בין הממצאים שמתקבלים במהלך הסקר לבין כתיבת הבקשה עצמה מה שמבטיח שכתיבת הבקשה תשמור על קשר עם ממצאי הסקר ותוכל להתייחס אליהם באופן ישיר ומקצועי.
זכרו, בחירת עורך פטנטים מנוסה בעריכת פטנטים ובדיני הפטנטים, שיש לכם חיבור איתו מהרגע הראשון, יכולה להקל מאוד על התהליך, להגדיל את הסיכויים להצלחת הבקשה לרישום ולשפר בצורה ניכרת את היקף ההגנה וחוזק הפטנט שלכם.
לפרטים נוספים צרו קשר למאמרים נוספים - לחצו