בעולם עסקים מהיר כמו שלנו, זה עלול להיות מפתה לחפש קיצורי דרך בכל מקום אפשרי, כולל בתהליך עריכת פטנטים.
על אף כי ניתן להבין את הדחף הזה, אם מדובר במחיר האיכות של בקשת הפטנט שלך, אסטרטגיה כזו עשויה לגרור לתוצאות לא רצויות.
הכרת חוקי הפטנטים בכל טריטוריה בהחלט תועיל לזירוז תהליכים אך עם זאת אין תשובה פשוטה ומוחלטת לשאלה, "כמה זמן לוקח לקבל פטנט?" מאחר והוא משתנה בהתאם לגורמים הכוללים חוקים לאומיים, עומס ברשויות הפטנטים ואיכות בקשת הפטנט עצמה.
הדרך הטובה ביותר לשפר את הסיכויים לקבלת פטנט מהיר היא להכיר את התהליך על בוריו ולהיות יסודי בביצוע שלביו השונים.
הדרך להגנה על פטנטים מתחילה כאשר ממציא או ארגון מעלה רעיון חדשני למכשיר, מכונה, תהליך או שיטה חדשים בכל תחום טכנולוגי. בכל הנוגע לנושא פטנט, סעיף 3 לחוק הפטנטים הישראלי התשכ"ז-1967 קובע כי "אמצאה, בין שהיא מוצר ובין שהיא תהליך בכל תחום טכנולוגי, שהיא חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית – היא אמצאה כשירת פטנט".
לאחר שהאמצאה מגובשת וניתנת לשימוש תעשייתי, ולדעת הממציא הינה חדשה ובעלת התקדמות המצאתית, יש לתאר אותה בכתב הפטנט המוגש לרשות הפטנטים הרלוונטית.
יש לספק תיאור בכתב של מטרת האמצאה ותפעולה, המלווים בשרטוטים הממחישים את תפקידה ולכתוב טענות (Claims) המתארות את היקף ההגנה הרצוי. לאחר הגשת האמצאה ותשלום האגרות המתאימות, משרד הפטנטים המקבל את הבקשה יחל בתהליך הבחינה שלה, תוך כדי יצירת קשר עם מגיש הבקשה במידה ונדרשת הבהרה או מידע נוסף או במידה ונמצאו פרסומים השוללים את החדשנות ו/או ההתקדמות ההמצאתית של האמצאה, ולבסוף, יעניק פטנט או ידחה את הבקשה.
מדוע לוקח כל כך הרבה זמן לקבל פטנט?
התשובה הפשוטה ביותר לשאלה זו היא שפטנטים, כמו כל שאר נכסי הקניין הרוחני העיקריים, מחויבים לחוקים ספציפיים, עם זאת, יש בזה יותר מזה. משרדי פטנטים בוחנים, בכל זמן נתון, כמות גדולה מאוד של בקשות לפטנטים, כאשר כל בקשה כזו דורשת תהליך של בדיקת התנאים הפורמאליים בהן צריכה לעמוד הבקשה, חיפוש ממצאים קודמים (Prior art) והפקת דו"חות בחינה. כך, אם התגלו ליקויים בהגשת הבקשה או נמצאו ממצאים קודמים, מפיק הבוחן דו"ח עליו על המבקש לענות בתוך פרק זמן הקבוע בחוק של אותה המדינה. במקרים רבים, הזמן הזה הינו כמה חודשים, כך שכל דו"ח וכל עיכוב מצד המבקש לענות על הדו"ח מעקבים את קבלת הפטנט. במידה והמבקש אינו עונה על הדו"ח, תזנח הבקשה.
בממוצע, תהליך הבחינה של בקשת פטנט עשוי להימשך בין שנה לשלוש שנים. בקשות רשלניות, עם טעויות, בעיות פורמאליות ומהותיות, תיאור לא טוב וטענות המנוסחות בצורה רשלנית עלולות לגרום לתהליך הבחינה להימשך זמן רב יותר.
כיצד ניתן להאיץ את תהליך הענקת הפטנט?
בעידן שלנו, אמצאה הרלוונטית היום עשויה להתיישן ולא להיות רלוונטית בעוד כמה שנים. הענקת פטנט באופן מואץ עשויה להיות בעלת ערך רב למבקש הבקשה לפטנט. הדרך הטובה ביותר להפחית את הסיכויים לעיכוב במתן פטנט היא להיות כמה שיותר יסודי בעת ניסוח הבקשה, תיאורה, שרטוטיה ותביעותיה. מרבית רשויות הפטנטים ברחבי העולם מטפלים בבקשות רבות, כך ככל שהבקשה יותר ברורה ואינה גוררת הפקת דו"חות בחינה מיותרים, יותר טוב. בנוסף, במקרה שהופקו דו"חות, יש להשיב עליהם בהקדם האפשרי על מנת לחסוך זמן.
ישנם גם תנאים בהם ניתן לבקש בחינה מואצת. אלה נבדלים באופן משמעותי ממדינה למדינה, וכך גם המהירויות שלהם: ארה"ב למשל, שואפת לטפל בבקשות מואצות בתוך פחות מ -12 חודשים מיום ההגשה. הממוצע המהיר של יפן הוא 2.3 חודשים, משרד הפטנטים האירופי (EPO), שואף להפיק דו"חות חיפוש תוך חצי שנה ודו"חות בחינה תוך שלושה חודשים, ובישראל, תהליך הבחינה המזורז מתיימר להפיק דו"חות בחינה תוך 3 חודשים. כל התוכניות הללו דורשות בדרך תנאים מסוימים וכוללות תשלום אגרות גבוהות יותר.
בנוסף, בכדי לענות על הצרכים העסקיים של האצת הליך הענקת הפטנט, לפני יותר מעשור, הוקם מסלול – PPH – Patent Prosecution Highway, אשר מאפשר קבלת פטנט באופן מזורז, באופן יחסי, על סמך פטנט זהה שהתקבל בטריטוריה אחרת, ובמקרים מסוימים על בסיס דו"ח בחינה חיובי של רשות ה-PCT.
בנוסף, בישראל קיים בחוק הפטנטים סעיף 17ג' המאפשר קבלת פטנט באופן מהיר לבקשות פטנט העומדות בתנאים המפורטים בחוק.
Fogel Bahar IP מתמחה במתן התמיכה הדרושה בכדי לייצר בקשות פטנט מקיפות ולנווט בתהליך קבלת הפטנט בצורה הטובה ביותר.
ניסיוננו הרב, המלווה בהכרת החוקים, מאפשר לנו לספק את אסטרטגיית הקניין הרוחני התואמת לך, באופן אישי.