הסוגייה של פטנט עולמי היא שאלה שמעסיקה לא מעט יזמים, חברות וממציאים ברחבי העולם. האם יש דבר כזה "פטנט עולמי"? התשובה לכך היא לא, אך ישנם כלים משפטיים אשר מאפשרים לקבל מועד מאוחד לשלב הראשוני של הגשת הבקשה ולקבל זמן נוסף כדי להחליט באילו מדינות או אזורים להגיש בקשות פטנט פרטניות.
מערכת פטנטים בינלאומית
נכון להיום, אין דבר כזה פטנט עולמי אחד שמכסה את כל המדינות בעולם. עם זאת, קיימת מערכת פטנטים בין-לאומית המאפשרת להגיש בקשה לפטנט במדינות רבות אשר חתומות על אמנה דרך מערכת אחת, שמפשטת את התהליך – ושמה היא ה- PCT (Patent Cooperation Treaty).
ה-PCT – איך זה עובד?
ה-PCT הוא אמנה שנחתמה על ידי יותר מ-150 מדינות ברחבי העולם. האמנה מאפשרת לממציא להגיש בקשה לפטנט במערכת אחת, ולקבל הכרה בתאריך הקדימות של בקשת הפטנט במדינות השונות. חשוב להבין ש- PCT לא מעניק פטנט עולמי או פטנט שתקף אוטומטית בכל המדינות החתומות על ההסכם, אלא מדובר בתהליך של בקשה שמוביל לכך שתהיה לך אפשרות להגיש בקשה לפטנט בכל אחת מהמדינות החתומות על ההסכם.
תהליך ה-PCT הוא למעשה שלב מקדמי. לאחר הגשה ראשונית ב-PCT, הממציא יכול להמשיך בהגשת בקשות פטנט לאומיות בכל מדינה או אזור (במידה וניתן) לפי העדפותיו. היתרון בכך הוא שניתן לקבל יותר זמן, בדרך כלל עד 30 חודשים, כדי להחליט היכן רוצים להגיש את הבקשה הסופית לפטנט, לעומת 12 חודשים מהגשה ראשונה, שזהו הזמן הרגיל להגשת בקשות לאומיות ללא ה-PCT, מה שנותן יותר גמישות לתהליך.
לפרטים נוספים על ה-PCT – קראו
