PCT – בקשה בינלאומית

בתחום הפיתוח והחדשנות הטכנולוגית, הגנה על זכויות הבעלות היא חיונית.
כאשר מפתחים אמצאה טכנולוגית חדשה יש להגן עליה מפני העתקה לא מורשה ושימוש על ידי אחרים.
בשנת 1970, נחתמה אמנת שיתוף הפעולה לפטנטים (Patent Cooperation Treaty – PCT) כדי לספק מסגרת עולמית להגנה על פטנטים ולנרמל את התהליך המסובך של הגשת בקשת פטנט במדינות מרובות.
אמנת שיתוף הפעולה לפטנטים, כמו ששמה מרמז, היא אמנה בינלאומית המתירה למבקשים להגיש בקשות פטנט בפלטפורמה יחידה ומאוחדת בשם הארגון הבינלאומי לפטנטים (WIPO).
האמנה הינה שלב בדרך להגשת בקשות פטנט לאומיות והיא מועילה במיוחד במקרים מסויימים שנמנה מטה.

בקשת PCT – בקשה בינלאומית, היא בקשת פטנט שמוגשת בהתאם לאמנת ה-Patent Cooperation Treaty) PCT).
נהוג לקרוא לבקשת ה-PCT גם בקשת פטנט בינלאומית או בקשה בינלאומית, אך חשוב לשים לב כי ללא הגשת בקשות פטנט לאומיות, לא ניתן להגיע לפטנט באמצעות בקשת PCT בלבד.

הגשת בקשת PCT – בקשה בינלאומית מאפשרת כמה דברים:

  1. במידה וזו הבקשה שהוגשה, בקשת ה-PCT מאפשרת למבקש להגיש בקשות לאומיות לאחר 30 חודשים (*במדינות מסוימות אף 31 או 32 חודשים), בניגוד לבקשת פטנט רגילה שמאפשרת למבקש להגיש בקשות לאומיות אחרי 12 חודשים בלבד.
  2. במידה וזו לא הבקשה הראשונה, בקשת ה-PCT משלימה את מניין החודשים עד להגשת הבקשות הלאומיות ל-30* חודשים, למשל, אם הוגשה בקשת פטנט ואחרי 12 חודשים בדיוק הוגשה בקשת ה-PCT, בקשת ה-PCT מאריכה את המועד להגשת בקשות לאומיות ב-18 חודשים נוספים.
  3. לאחר הגשת בקשת ה-PCT, מתקבל דו"ח בחינה הנותן אינדיקציה למבקש לגבי החדשנות וההתקדמות ההמצאתית של הבקשה שלו. היתרון בכך הוא שבעוד ובקשת פטנט רגילה לא נותנת אינדיקציה למבקש לגבי החדשנות וההתקדמות ההמצאתית של הבקשה שלו במסגרת 12 חודשים (למעט במקרים של בקשות לבחינה מהירה), בקשת ה-PCT מאפשרת למבקש לקחת החלטה מושכלת האם והיכן כדאי להגיש את הבקשות הלאומיות שלו על סמך תוצאות הדו"ח.
  4. במידה והתקבל דו"ח בחינה חיובי, ניתן, במדינות מסוימות, לבקש בקשה לבחינה מזורזת על סמך דו"ח זה, ועל ידי כך לזרז את הבחינה של הבקשה ולהפנות את תשומת ליבו של הבוחן לאינדיקציה החיובית שקיבלה הבקשה.

WIPO או בשמו המלא, World International Patent Organization, הוא הארגון הממונה על ניהול רשות ה-PCT.
באמנת ה-PCT חברות כיום 157 מדינות שונות מרחבי העולם, הכוללות ביניהן את כל השווקים הגדולים והחשובים.

PCT - בקשה בינלאומית

חשוב לזכור, כפי שצויין למעלה, כי בקשת PCT אינה מעניקה פטנט ולא מהווה בקשה שיכולה להבשיל לכדי בקשת פטנט בינלומית.
בקשת PCT הינה רק שלב בדרך לקבלת הפטנט ועל מנת לקבל פטנט יש כמובן להמשיך להגשת בקשות לאומיות בכל אחת מהטריטוריות בהן תרצו הגנה.

מתי נרצה להגיש בקשת PCT?

בקשת PCT נשקול להגיש בכמה מקרים:

  1. כאשר נרצה לדחות את שלב הגשת הבקשות הלאומיות, בין אם טרם גייסנו כסף ובין אם אנחנו לא בטוחים באילו מדינות נרצה להגיש.
  2. כאשר נרצה לקבל אינדיקציה לגבי החדשות וההתקדמות ההמצאתית של הבקשה.
  3. כאשר נרצה להאריך את הזמן עד לקבלת הפטנט.

בקשת PCT מספקת:

  1. ביצוע חיפוש על ידי אחת מרשויות החיפוש הבינלאומיות (ISA) שנבחר. חיפוש המדמה בחינה לאומית.
  2. מתן חוות דעת רשמית (Written Opinion) על בקשת הפטנט שהוגשה על פי הקריטריונים הנדרשים להשגת פטנט: חדשנות, התקדמות אמצאתית ויישום תעשייתי.
  3. ביצוע בחינה Chapter II)) – לאחר קבלת דו"ח החיפוש למבקש עומדת הזכות לבקש בחינה של הבקשה לאחר שהתייחס לטענות הבוחן וביצע שינויים בתביעות ו/או סיפק טיעוני נגד.

יתרונות בקשת ה-PCT:

  1. מאפשרת דחייה של הגשת הבקשות הלאומיות.
  2. מספקת אינדיקציה על החדשנות וההתקדמות ההמצאתית של הבקשה.
  3. מאפשרת לקחת החלטה מושכלת האם והיכן כדאי להגיש את הבקשה.
  4. מאפשרת לשנות את התביעות לפני ההגשות הלאומיות ובכך (אולי) לחסוך סיבובי בחינה במדינות.
  5. מאפשרת לבקש בחינה ולחסוך (אולי) סיבוב בחינה נוסף.
  6. מאפשרת, בטריטוריות מסוימות, לזרז בחינה במדינות במסלול
    ה PPH (Patent Prosecution Highway) על סמך דו"ח PCT חיובי.

כמה זה עולה?

העלות להגשת בקשת PCT כוללת שכר טרחה על עורך פטנטים בהתאם לכמות העבודה הנדרשת בבקשה ואגרת הגשה הנעה בין 2,400 ל-3,000 דולר כתלות באורך הבקשה, מספר התביעות ועוד.
עלויות אלה אמנם אינן מבוטלות אך במידה ויש צורך באחת או יותר מההיתרונות שתוארו מעלה בקשת ה-PCT היא התשובה ולרוב שווה את ההשקעה.
מאחר והגשה של בקשות לאומיות הוא שלב יקר וסופי, כלומר, מרגע וחלפו 12 חודשים מהגשה ראשונה ולא הוגשה בקשה, לא ניתן להגיש אותה בשלב מאוחר יותר, מבקשים רבים עלולים למצוא את עצמם ללא השקעה או ללא הידע הנדרש לגבי היכן ירצו להגיש אחרי 12 חודשים ולכן, כדאי לנצל את מלוא הזמן שמאפשרת בקשת ה- PCT.

זכרו, פנייה לסיוע מקצועי מעורך פטנטים מנוסה יכולה להקל מאוד על תהליך קבלת ההחלטה האם כדאי להגיש בקשת PCT על ידי בניית אסטרטגיית הקניין הרוחני המתאימה לכם באופן אישי, ובכך להגדיל את הסיכויים להצלחת הבקשה לרישום ולשפר בצורה ניכרת את פורטפוליו הפטנטים שלכם.

לפרטים נוספים צרו קשר

למאמרים נוספים - לחצו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נגישות
התקשרו עכשיו !