רישום עיצוב (בעבר – מדגם)

רישום עיצוב (בעבר – מדגם) הוא כלי חשוב במערכת הקניין הרוחני, המאפשר למעצב או חברה להגן על עיצוב חדש וייחודי. העיצוב מגן על האלמנטים הוויזואליים והאסתטיים, כגון צורה, דפוסים, צבעים, או פרטי עיצוב אחרים.
במאמר זה נסקור את עקרונות רישום העיצוב, תהליך הרישום, והיתרונות שהרישום יכול להציע.

מהו עיצוב?

במשך שנים רבות, היו האפשרויות להגן על עיצובים תעשייתיים מוגבלות לפקודת הפטנטים והמדגמים המנדטורית שנחקקה בשנת 1924. פקודה זו הציעה הגנה על עיצובים תעשייתיים, אך כללה נוסח ישן ומוגבל ששמר על הגנה בעיקר על "קווי דמות, צורה, דוגמאות וקישוטים" שהיו על מוצרים תעשייתיים, אשר בולטים לעין. באופן כללי, המדגם היה מיועד להגן על עיצובים של מוצרים מוחשיים, אך לא על אלמנטים שקשורים לשיקולים פונקציונליים או לא-פיזיים.

עם זאת, במהלך השנים הפכה חקיקה זו למיושנת ולא מעודכנת עם השינויים הטכנולוגיים שקרו בשוק, ובמהרה הפכה "ההגנה על המדגמים" לאחת החוליות החלשות ביותר בהגנת הקניין הרוחני. לעיתים בתי המשפט נטו שלא להעניק הגנה, וכאשר הם עשו זאת, הם שמו דגש מרכזי על רישום המדגם כקריטריון עיקרי להכרה בזכויות ההגנה. בשוק שבו פרקטיקות העיצוב השתנו כל הזמן, נוצר צורך בהסדר חקיקתי חדש שיתאים לעידן המודרני.

ב-7 באוגוסט 2018, נכנס לתוקפו חוק העיצובים, התשע"ז-2017, שנועד להחליף את פקודת הפטנטים והמדגמים המנדטורית מ-1924. חוק זה, שאושר על ידי הכנסת והפך לחוק מחייב, הוא התשובה הצפויה והמעודכנת למערכת העיצובים בישראל. את הצעת החוק גיבשו רשות הפטנטים בשיתוף עם מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, והחוק מספק כעת מסגרת רחבה ומודרנית, שתסייע למעצבים להגן על יצירותיהם ותרחיב את גבולות הגנת המדגמים הישנה.

הגנות בינלאומיות

אחת התוספות המרכזיות בחוק החדש היא הצטרפותה של מדינת ישראל להסכם האג, שמעניק אפשרות להגיש בקשות לרישום עיצובים באופן בינלאומי. במסגרת הסכם זה, כל מבקש רישום יכול להגיש בקשה אחת בלבד ל-WIPO ולקבל רישום במדינות החברות בהסכם. החקיקה החדשה מאפשרת למעצבים ישראליים להרחיב את הגנתם על עיצובים לשוק העולמי בקלות רבה יותר.

תקופת הגנה ארוכה יותר

החוק החדש מאריך את תקופת ההגנה על עיצוב מ-15 שנה ל-25 שנה, ומאפשר אפשרות להאריך את תקופת ההגנה על עיצובים שנרשמו לפי הפקודה הישנה עד 18 שנה, כך שגם יצירות ישנות יותר ייהנו מהגנה מתמשכת.

תקופת חסד של 12 חודשים

שינוי נוסף וחשוב הוא התקופה של 12 חודשים שבה ניתן להגיש בקשה לרישום עיצוב לאחר שפורסם. תקופה זו מעניקה למעצבים זמן להעריך את תגובת השוק ולהשקיע בהמשך הפיתוח של המוצר לפני שהם מתחילים בהליך הרישום.

החקיקה החדשה לא נועדה רק לעדכן את ההסדרים הקיימים אלא גם לשפר את מעמדם של המעצבים בשוק. הרציונל מאחורי השינויים היה לקדם יצירות חדשות ולהתאים את ההגנה לעידן טכנולוגי שבו מוצרים פיזיים נפגעים פחות ממוצרים דיגיטליים וגרפיים. בנוסף, החוק מספק גם הגנה על עיצובים לא רשומים (שלא נרשמו כעיצוב), בהגבלה של 3 שנים. המהלך הזה מביא וודאות רבה למעצבים שמוצרים שלהם נגנבו או הועתקו מבלי שיהיו רשומים קודם לכן. בנוסף, החוק מקל על מעצבים בעלי עסקים קטנים שלא תמיד מודעים לצורך בהגנה על יצירותיהם, ומספק להם את הכלים הדרושים.

החוק החדש משדרג גם את הגדרת המוצר. בניגוד להגדרה הישנה שציינה "חפץ", הגדרת המוצר החדשה לא דורשת שמדובר בהכרח בחפץ מוחשי. כעת ניתן לרשום גם עיצובים גרפיים, גופנים, אייקונים, אריזות ומוצרים דיגיטליים. צעד זה מתאם את ההגנה לפיתוחים המודרניים ומאפשר הגנה על יצירות שמציאותן אינה פיזית, כפי שקרה בעולם המובייל עם עיצובים של אייקונים וגרפיקה על מסכים.

מתי כדאי לרשום עיצוב?

רישום עיצוב מומלץ כאשר יש לך עיצוב חדש ומקורי שניתן להבחין בו בצורה ויזואלית. מדובר בנכס חשוב למעצבים, חברות מוצר, תעשיינים ויזמים, שכן הוא מעניק להם הגנה על יצירתם ויכולת לנצל אותה באופן מסחרי, תוך שמירה על בלעדיות בשוק.

אם העיצוב שלך מתבלט בתחום שבו יש תחרות גבוהה או אם יש חשש להעתקות, רישום עיצוב חשוב במיוחד. הוא מהווה כלי חשוב להילחם בהפרות של זכויות קניין רוחני ולספק תמריץ כלכלי להשקעה בעיצובים חדשים.

תהליך רישום עיצוב

  1. בדיקת חדשנות וייחודיות: כחלק מהשיפורים, החוק החדש קובע שני מבחנים מצטברים לקביעת כשירות ההגנה:

    1. חדשנות – על העיצוב להיות חדש ולא להופיע בשום מקום אחר בשוק.
    2. אופי ייחודי – על העיצוב להיות בעל אופי המבדל אותו מעיצובים אחרים.

    על העיצוב להיות חדש ובעל אופי ייחודי. כלומר, לא היה עיצוב זהה או דומה בצורה מובהקת קודם לכן בשוק. חשוב מאוד לבצע בדיקת חדשנות בטרם הגשת הבקשה כדי לוודא שאין עיצובים דומים.

  2. בחירת הסוגים שניתן לרשום: עיצוב יכול להיות רלוונטי למגוון תחומים, כגון עיצוב של בגדים, רהיטים, מכשירים אלקטרוניים, כלי עבודה, צעצועים, ועוד. ברוב המדינות, רישום עיצוב יכול להיעשות גם לגבי פריטי אופנה ותחום העיצוב הגרפי.

  3. הגשת הבקשה לרישום: הגשת הבקשה לרישום עיצוב נעשית בדרך כלל דרך רשות הפטנטים במדינה שבה מבוצע הרישום. בקשה זו כוללת את פרטי העיצוב (תיאור של המוצר, צילומים או תרשימים מדויקים של העיצוב), ולעיתים גם תיאור קצר של המאפיינים האסתטיים של המוצר. תרשימים מדויקים חשובים כדי להציג את העיצוב בצורה ברורה ומדויקת.

  4. בחינת הבקשה: רשות הפטנטים של המדינה בה הוגש העיצוב תבדוק אם העיצוב מתאים לדרישות של חדשנות וייחודיות, ואם כל המסמכים הוגשו בצורה תקינה. במידה והעיצוב עומד בכל הדרישות העיצוב יתקבל ויעמוד בפני תקופה בה ניתן להגיש התנגדות לרישום העיצוב. חשוב לציין כי המידע במאמר זה מתייחס לישראל ולא בכל מדינה קיים תהליך של התנגדויות או שהתקופה בה ניתן להגיש התנגדויות שונה. 

  5. קבלת ההגנה: אם לא הוגשו התנגדויות או שהן נדחו, יינתן רישום העיצוב, והמעצב או בעל הזכויות יקבל הגנה על העיצוב למשך תקופה מסוימת. במדינות רבות, ההגנה נמשכת בין 10 ל-25 שנים, עם אפשרות להאריך אותה בתנאים מסוימים. בישראל, על פי החוק החדש, התקופה עומדת על 25 שנים בתלות בתשלום חידושים.

היתרונות של רישום עיצוב

  1. הגנה משפטית: רישום עיצוב מעניק את הזכות הבלעדית להשתמש בעיצוב ולהגביל אחרים מלהשתמש בו. אם אדם אחר יפר את הזכויות על העיצוב, ניתן לנקוט בהליכים משפטיים נגדו, ולדרוש פיצויים.

  2. יתרון תחרותי: רישום עיצוב מסייע לשמור על יתרון תחרותי בשוק. בעלי עיצוב רשום יכולים לשווק את המוצר כייחודי, ובכך למשוך לקוחות שמעריכים עיצוב מקורי וחדשני.

  3. הגנה בינלאומית: במדינות רבות ניתן לרשום עיצוב ברמה בינלאומית באמצעות הסכמים בינלאומיים הארגון העולמי לקניין רוחני (WIPO). הדבר מאפשר להגן על העיצוב ביותר ממדינה אחת באמצעות רישום אחד.

  4. שווי כלכלי: עיצוב יכול להוות נכס קנייני יקר ערך. מעבר להגנה המשפטית, הוא יכול להוות בסיס לשיתופי פעולה עסקיים, רישוי של העיצוב או מכירת זכויות השימוש בו.

  5. זכות על עיצוב גמיש: בהשוואה לפטנטים, אשר בדרך כלל מוגבלים יותר במונחים של תחום ההמצאה או הזמן, עיצוב נותן הגנה לאורך זמן על פרטי עיצוב יצירתיים שעשויים לשמור על ערכם בשוק.

סיכום

רישום עיצוב הוא כלי יעיל ונחוץ לכל מי שברשותו עיצוב ייחודי ורוצה להבטיח את הגנתו המשפטית ולהפיק ממנו תועלת כלכלית. תהליך הרישום יכול להיות פשוט יחסית אם מקפידים על דרישות החוק והדיוק בהגשה. חשוב לזכור שהגנה על עיצוב היא לא רק דרך להימנע מהעתקות, אלא גם דרך להעצים את הערך הכלכלי של המוצר ולהגביר את היתרון התחרותי בשוק. חוק העיצובים החדש מציע למעצבים את הכלים המודרניים ביותר להגן על יצירותיהם, עם דגש על התאמה לשינויים טכנולוגיים מהירים, הגנה רחבה יותר בשוק הבינלאומי, וכן מתן גיבוי משפטי למעצבים בעלי עסקים קטנים שלא תמיד מודעים לחשיבות הרישום. בכך, החוק החדש מעניק למעצבים תחושת ביטחון ושומר על החדשנות והיצירתיות בשוק, תוך שמירה על האינטרסים העסקיים.

אנחנו ב Fogel Bahar IP מתמחים בהגשת בקשות עיצוב על כל סוגיהן ומזמינים אתכם ליצור קשר עם עורך פטנטים מנוסה אשר יעזור להבהיר ולהגדיר את גבולות ההגנה בצורה מקצועית ומדויקת. עורך הפטנטים יסייע בהכנת השרטוטים ויוודא שאין טעויות שיכולות לפגוע ברישום. כאשר יש כוונה להגיש בקשה לרישום עיצוב במדינות שונות, איש מקצוע מיומן ידע לנווט בין מערכות החוק השונות ולהימנע ממלכודות נפוצות.

בהצלחה!!

לפרטים נוספים צרו קשר

למאמרים נוספים - לחצו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נגישות
התקשרו עכשיו !